Eiwitbrood met krekels

Brood is voor de meeste mensen een dagelijkse levensbehoefte. Wij bij Tinyfoods maken het graag net een beetje spannender.

Je raadt het al..

Voor dit recept hebben we krekel eiwitpoeder gebruikt. Dit betekent meer eiwit, omega 3&6, zink, ijzer, vitamine B12 en vezels dan in een normaal brood! Het geeft bovendien een heerlijk nootachtig aroma aan het brood wat het een soort pain aux noix (notenbrood) maakt.

Ingrediënten

(voor 1 brood)

Brood:
-500 gram spelt-volkoren broodbakmix (Ook te vervangen door andere mix maar dit is onze favoriet)
-330 ml lauw water
-20 gram krekel eiwitpoeder
-boter vor het invetten van de bakvorm

Optioneel:
-handje walnoten (in stukjes gebroken)

Hulpmiddelen:
-maatbeker
-broodbakmachine

of

-maatbeker
-grote mengkom
-bakvorm of bakplaat met bakpapier
-oven (voorverwarmen op 210℃) en een timer

Bereiding

Als je een broodbakmachine hebt is dit proces vrij simpel:

1. Vet de randen van de bakvorm in met een beetje boter zodat het brood makkelijker loskomt als het gebakken is.

2. Gooi lauw water in de bakvorm en voeg hieraan het broodbakmix en het krekel eiwitpoeder (en eventueel walnoten) toe.

3. kies het juiste proces voor volkoren brood op uw broodbakmachine en druk op start. Als het brood klaar is nog even een uur af laten koelen in de vorm.

Indien je geen broodbakmachine in je bezit hebt kun je de volgende stappen volgen:

1. Doe het broodbakmix en krekel eiwitpoeder (en eventueel walnoten) met het water in de mengkom en kneed 10 minuten tot een elastisch deeg.

2. Laat afgedekt 30 minuten rijzen.

3. Voor 1 brood het deeg in een ingevette bakvorm leggen en afgedekt op een warme plaats nogmaals 30 minuten laten rijzen. Voor meerdere broodjes: met bebloemde handen broodjes vormen en dezeop een met bakpapier beklede bakplaat leggen.

4. Oppervlak met water bestrijken, licht insnijden aan de bovenkant.

5. In de voorverwamde oven op 210℃ (hetelucht) 10 minuten laten bakken. Na deze 10 minuten de temperatuur met 30℃ laten dalen.

6. Voor 1 brood nog 35-40 minuten laten bakken op 180℃ en voor meerdere broodjes nog 5-10 minuten laten bakken op 180℃.

Reacties met feedback en andere ideeën zijn altijd van harte welkom.

Eet smakelijk!

Het TinyFoods team